
Fehér mákos sütemény kókuszos krémmel
Egy igazán különleges és finom és egyszerűen elkészíthető sütirecept.
Egy tálba felütünk 2 egész tojást, hozzárakjuk a 25dkg nyírfacukrot és robotgéppel összekeverjük, amíg a cukor valamennyire fel nem olvad. Hozzáadjuk a 10dkg olvasztott vajat és a teáskanál vaníliás cukrot, azzal tovább keverjük, majd hozzáöntjük a 2dl tejet és elkeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: 30dkg darált fehér mák, 30dkg rétesliszt, csipet só, 2 teáskanál sütőpor, kandírozott narancshéj, mazsola és / vagy aszalt sárgabarack és/vagy füge ízlés szerint. Ezután a nedves és száraz hozzávalókat egy fakanál segítségével gyors mozdulatokkal összekeverjük. Nem szabad túlkeverni, mert akkor nagyon nehéz lesz a tészta, addig keverjük, amíg egynemű nem lesz.
Az előre kivajazott és lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt formába beleöntjük a tésztát és berakjuk az előmelegített sütőbe. 180 fokon tíz percig sütjük, utána 160 fokon 40 percig sütjük. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megsült-e, hogy a közepébe fogpiszkálót szúrunk, ha még lágy akkor süssük tovább. Ha a teteje pirulna, a tészta viszont még nem készült el, akkor alufóliát tehetünk a tetejére , hogy ne égjen meg , és úgy süthetjük tovább.
Töltelékhez: vaníliás pudingport összekeverjük 2 ek cukorral és 3dl tejjel lassú tűzön felfőzzük, ha sűrűsödik, levesszük a tűzről, beleteszünk 5dkg vajat és 10 dkg kókuszreszeléket, ezzel jól kikavarjuk.
A krémmel ízlés szerint megtöltjük. Használhatunk bármilyen egyéb öntetet ízlés szerint (csokoládés, vaníliás pl.) vagy akár lekvárral is fogyaszthatjuk. Mivel ez a piskóta a klasszikus bögrés sütik kidekázott verziója kicsit masszívabb, mint a hagyományos piskóta. Mivel azonban rétesliszttel készítjük és a mák magas olajtartalma miatt nem szárad ki olyan könnyen, szaftos marad.
(A piskotóba kerülő aszalt gyümölcsöket, akár alkoholban is felfőzhetjük pl. pálinkába áztatott sárgabarackot is rakhatnak bele:)