A MÁKUNKRÓL
Honnan származik a weboldalon rendelhető kék és fehér mák?
Mákunk a Felvidéken, a Duna-völgyében terem, a Csallóköz keleti részén, amit "Aranykertnek" is neveztek. A területen ökogazdálkodás folyik, a termesztés, szedés és előkészítés hagyományos és egyedi módszerekkel történik. A mákalapú termékek Szlovákiában - és más európai országokban is -"Pemak" márkanéven kerülnek forgalomba.
Miért fontos ellenőrzött minőségű mákot vásárolni?
Az élelmiszerek esetében sajnos sokszor nem nyomon követhető az, hogy honnan származnak. A termelők , forgalmazók igyekeznek a költségeiket csökkenteni azzal, hogy olcsóbb előállítású helyekről származó termékekkel keverik az egyes élelmiszereket. A mi mákunkban nincsen idegen eredetű mák, tehát nem keverjük más helyről származó mákkal. Az étkezési mák esetében különösen fontos az alacsony morfintartalom. Bár a mákszemben önmagában nincs morfin, a szem felülete olyan, mint a golflabdáé, és a mélyedésekben megülhet a gubó morfinos pora. Nem véletlen, hogy nagyanyáink mosták a mákszemeket, majd megszárították, de hőkezeléssel is csökken a tartalma. Ma minden állam szabályozza, mekkora lehet az étkezési mák morfintartalma. A német, az osztrák és a cseh norma 25 mg/kg-ot enged, amit morfinnal szennyezett mákkal nem lehet elérni. A mákgazdaságunkban megtermelt mák morfintartalma 10 mg/kg alatt van, ami egy rendkívül alacsony érték, ez praktikusan azt jelenti, hogy veszélytelen az emberi egészségre, terhes nők és kisgyerekek is bátran fogyaszthatják.
Miért csak szemes mákot árulnak?
Mákunk a magasabb, prémium minőséget képviseli. A mák gyorsan oxidálódik darálás után, így a darált mák hamar elveszíti az intenzív ízét és illatát. Így a szemes mák hosszabb ideig megőrzi a frissességét, mivel a héja védi az illóolajokat a levegőtől. Ha a szemes mákot csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk meg, sokkal intenzívebb és frissebb ízélményt nyújt. Ezen kívül a szemes mák hosszabb ideig eltartható, zárt, hűvös helyen akár egy évig is eláll minőségromlás nélkül. A darálás további negatívuma az, hogy ezáltal a mákban található olajok és vitaminok is gyorsabban bomlanak le, így a hasznos tápanyagtartalom egy része elveszik.
Mennyire tiszta a weboldalon kapható kék és fehér mák?
Egy szóval: nagyon. A termelés, szedés és tisztítás minden eleme ellenőrzött formában zajlik, a mák anyanövény nem kap semmiféle műtrágyát és az eredmény egy 100%-ban vegyszermentes mák. Mákunkban nincsenek egyéb növényi részek, szennyeződés vagy idegen anyag, a mákszemeket semmilyen vegyi anyag nem éri és a kímélő technológiának köszönhetően szinte minden mákszem teljesen ép, azaz nincsen benne töret. A gazdaságban egyrészt kézzel történik a betakarítás, másrészt pedig egy olyan egyedülálló műszaki újdonsággal, amely gép úgy képes felbontani a mákgubót, hogy nem sérülnek benne a mákszemek, ez a titka a tökéletes zamatú mákminőség fenntartásának.
Tényleg "mindenmentes" a weboldalon kapható mák?
Igen, tényleg. Gluténmentes, tehát a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, szennyeződésmentes, vegyszermentes, adalékmentes, nem génmódosított (non-gmo) A szemes mák mellett az összes máktermék is vegán, semmilyen állati eredetű anyagot nem tartalmaz és nem kerül kapcsolatba semmilyen állattal.
Mit lehet tudni a többi máktermékről (mákolaj, máktallér, mákliszt, mákszappan, mákolajos krém)?
Minden máktermékünk a gazdaságban megtermelt 100% tisztaságú kék és fehér mákból készül, ezekben az esetekben sem keverjük a mákunkat máshonnan származó mákkal. Termékeinkre vonatkozó információk a saját oldalán megtalálható. Részletesebb összefoglalók a máktermékekkel és a mákkal kapcsolatban a blogszekcióban található.
Miért fontos megbízható termelési helyről mákot vásárolni?
A mák betakarítása számos veszélyt rejt magában, az hogy ez mennyire nem egyszerű és mennyire oda kell figyelni, ezt most felsoroljuk:
- A mák betakarításáig az érés folyamatának megfelelően le kellett zajlania, mivel az éretlen mákfejek latexet tartalmaznak. Betakarításkor a máktokokat összezúzzák, és a tejcsatornákból kicsorduló latex közvetlenül beszennyezi a mákmagok felületét ópium-alkalodiokkkal, melyek később a magok felületére rászáradnak. Az éretlen magtokokból származó rozsdás színű magok szintén rontják a szemes mák minőségét, különösen megjelenését és érzékszervi tulajdonságait.
- Az étkezési mák nedvességtartalma nem haladhatja meg a 10 %-ot. A magok nedvessége betakarításkor rendszerint 6–10 % körül mozog. A mák betakarítása esetén bármiféle késedelem azzal a kockázattal jár, hogy az emberi fogyasztásra szánt magok minősége érzékszervi, fizikai, kémiai és mikrobiológiai szempontból egyaránt romlik.
- Az étkezési mák betakarítása kisméretű magok betakarításához beállított kombájnokkal zajlik. A mák betakarításához a gép egyes részeit megfelelően be kell állítani, mivel a szemes mák mechanikai behatás következtében rendkívül könnyen sérül. Az élelmiszercélú felhasználásra szánt szemes mák 45–50 % olajat tartalmaz. A mákmag sérülése esetén a mag felülete olajjal szennyeződik, így az összetört magtokból kijutó por megtapad rajta. Az odatapadó porszemcsékkel a mákmagokon nő az ópium-alkaloidok koncentrációja. A mákolaj ráadásul hamar megromlik és igen gyorsan oxidálódik. A mag sérülése következtében így – a bekövetkező szennyeződés és az ópium-alkaloid szintek növekedése mellett – nem csupán az élelmiszercélú felhasználásra szánt mák érzékszervi tulajdonságainak minősége csökken, hanem eltarthatósága is romlik.
- Betakarítást követően és a mákmagok élelmiszercélú felhasználását megelőzően a magokat meg kell tisztítani, a porszemcséket szívókészülékkel el kell távolítani, valamint minden más szennyeződést is el kell távolítani.
- Nem mindegy, hogy hogyan tárolják a betakarított mákot. A szemes mák akkor őrzi meg hosszú ideig a minőségét és zamatát, ha a helyiségben megfelelő szellőzés, hőmérséklet és páratartalom van, a tároló nem érintkezhet a földdel, hitelesített zsákokat kell használni. A legfontosabb minőségi követelmény azonban mégis az, hogy csak egészséges, sérülésmentes mákszemek kerülhetnek a zsákba, ui a sérült mákszemekből kioldódik a mákolaj, amely a levegővel érintkezve rögtön elkezd oxidálódni és tönkreteszi a még ép mákszemeket is.
Hogyan tároljuk a mákot szakszerűen?
A szemes mák megfelelő körülmények között sokáig eltarható, hiszen a mákszem olajos héja megvédi a mákot a minőségromlástól, a zamatvesztéstől és az oxidációtól (avasodás). Sajnos a szemes mák is meg tud avasodni ui. ha nem megfelelően szüretelik a mákot és roncsolódnak a mákszemek, akkor az azokból kicsapódó olaj az ép mákszemeket is elrontja. Ez az ami a mi mákunkkal nem fordulhat elő a speciális szedési technológiának köszönhetően, mert ez nem roncsolja úgy el a fejeket, hogy sérüljenek a mákszemek.
A szemes mákunkat légáteresztő celofánba csomagoljuk, amely szellőzést biztosít a mákszemeknek. A mák hosszú ideig való eltarthatóságához állandó hőmérséklet és 60% alatti páratartalom szükséges. A szemes mák a legrosszabbul a hőmérséklet- és páratartalom-ingadozást bírja, tehát nem jó ki-berakosgatni a hűtőbe. Akkor fogjuk tudni minőségromlás nélkül eltartani, ha állandó hőmérsékleten (lehetőleg 15-22 C között) és száraz helyen tartjuk. Ha van hűvösebb kamránk, akkor az tökéletes hely a máknak, ha nincs, akkor ahol a többi élelmiszert tároljuk, lehetőleg minél alacsonyabbra helyezzük (de ne a földre), hiszen az alacsonyabb légrétegekben alacsonyabb a hőfok.
A legoptimálisabb a kender/jutazsákban való tárolás, hiszen ekkor optimális szellőzést tudnk biztosítani a máknak. A kenderzsákban való tárolás esetén fokozottabban érvényesül a párának való kitettség, tehát azon a helyen, ahol állandóan-sütünk-főzünk, a páratartalom jelentős ingadozása miatt, ne tartsuk a mákot. Ha kenderzsákban hűvös, száraz helyen tartjuk a mákot, akkor akár 2-3 évig is eláll. Ha valaki hosszabb ideig szeretné tárolni, akkor érdemes a mákot átszellőztetni 3-4 havonta, ez azt jelenti, hogy kiönteni a celofánból vagy a jutazsákból egy tálcára, majd visszaönteni a zsákba.
" A mák nem egy múzeumi tárgy." Ergo nem azért vásároljuk, hogy nézegessük, bár a mi mákunknak nagyon szép acélkék színe van és jó ránézni, akkor járunk a legjobban ha fogyasztjuk. A termelőhelyen szakszerűen, szabályozott hőmérséklettel és páratartalommal van tárolva, így biztosítva a minőség megőrzését, tehát inkább vásároljunk újra mákot, minthogy tartogatjuk jobb időkre.
A darált mákot szinte azonnal fel kell használni, mert minél tovább tároljuk, annál jobban veszít a zamatából ,minőségéből és hamar megavasodhat. Ezt el lehet kerülni fagyasztással, de ugye tudjuk, hogy ebben is két tábor van: az egyik esküszik rá, hogy a fagyasztóban minden eláll, a másik meg nem. Egy biztos: az őrölt, darált mák akkor a legjobb, ha szinte azonnal elfogyasztjuk.