
Fehér mákos ostya
Fehér mákos ostya, avagy a mákos gubán túl is van élet:)
Fehér mákos ropogós ostya
A mákos tésztán és a mákos gubán túl nincs élet, élegalábbis sokan így gondolják, pedog a mák számtalan lehetőséget rejt magában, különösen a fehér mák.
Ezt bebizonyítandó, hoztunk egy sós receptet, ami különleges íze miatt kedvence lesz mindenkinek.
20dkg szobahőmérsékletű vajat összekeverünk 30dkg liszttel (12 dkg fehér mákliszt, 18 dkg búzaliszt), 125ml langyos vízelz és másfél teáskanál sóval. Száraz serpenyőben megpirítunk 3 ek fehér mákot (pörgetni kell és nagyon gyorsan készen van), amikor már halvány aranybarna azonnal le kell veni a tűzről. Ha az ember kibírja, hogy a pirított fehér mákot ne egye meg, mert annyira finom és annyira különlegesen jó íze van:), akkor tegye bele a keverékbe. Ezt az egészet összegyúrjuk, kapunk egy puha tésztát, ha ragadna, akkor egy kis lisztet adhatunk hozzá és hagyjuk fél órát állni. Utána kis golyókat formálunk és ostyasütőben kissütjük. (Az ostyasütő a világ egyik legjobb találmánya a mákdarálón kívül:)))