Éttermek, cukrászdák, pékségek számára részletes információért kattintson ide!

Darál vagy nem darál?:)

Darál vagy nem darál?:)

Kétféle ember van: az egyik darál, a másik nem darál.

Géppel vagy kézzel? Avagy szemes mák vagy darált mák?

A megfejtés a cikkben....

2024.11.22 20:57 Mákshop

Ugye Ön is érezte már, hogy a darált máknak van egy kis enyhén kesernyés, néha csípős íze? Ez nagyon el tudja rontani a mákos ételek és sütik élvezetét. Ez azért lehet, mert abban a pillanatban, ahogy a mákszemeket megőröljük, a mákban található olaj elkezd oxidálódni. Minél tovább érintkezik levegővel, ez annál nagyobb méreteket ölt. Ez az, amit nem lehet tudni az őrölt mák megvásárlásánál. A szemes mák előnyei jóval meghaladják a darálás okozta kis munkát:

  1. Hosszabb eltarthatóság:
    A szemes mák tovább megőrzi a frissességét és az olajtartalmát, mivel a mákszemek héja természetes védelmet nyújt az avasodással szemben. A darált mák gyorsabban oxidálódik, és hamarabb elveszíti az ízét, zamatosságát és minőségét.

  2. Sokoldalú felhasználás:
    Szemes mákot nemcsak daráláshoz használhatja, hanem egészben is alkalmazhatod például dekorációként (péksütemények tetején), vagy olyan ételekben, ahol ropogós textúrára van szükség.

  3. Frissen darálhatod:
    Ha friss, intenzív ízre vágyik, a szemes mákot közvetlenül a felhasználás előtt is ledarálhatja, így megőrizheti a teljes aromáját és tápanyagtartalmát.

  4. Természetesebb íz:
    A szemes mák használatával intenzívebb és frissebb íz érhető el, mivel a darálás során az olajok és aromák nem oxidálódnak el idő előtt.

  5. Rugalmasabb tárolás:
    A szemes mákot könnyebb tárolni és hosszabb ideig megőrzi minőségét hűvös, száraz helyen.

Az igazi gourmet-k nem csapják szét a mákszemeket darálással, hanem kézzel őrlik, ahogy nagyanyáink csinálták. A kézi őrlés esetében a mákszemekből kisajtoljuk mecahnikusan a mákolajat, ami szétkenődik az őrlés során, így gazdagabb és zamatosabb ízvilágot kapunk, mint a darálás esetében.